Koku Güncesi

Ardıç Faydaları ve Özellikleri

Ardıç Ağacı Hakkında

Ardıç, doğada kendi kendine rahatlıkla büyüyebilen özel bakıma ihtiyaç duymayan bir ağaçtır. Dişi ve erkek olarak ikiye ayrılan ağaç, üreme şekli ile birçok ağaç türünden ayrılır. Zira üreme için ardıç kuşuna gereksinim vardır. Kuşlar, yere dökülen tohumları yiyerek sindirir ve dışkılama yoluyla toprağa bırakır. Böylelikle, tohumların toprağa karışması mümkün olur ve bulunduğu her ortama adapte olabilen ağaç için doğada çoğalma şansı artar. Ardıç ağacı, ülkemizde sıklıkla görülmekle beraber tohumlarının yanı sıra yapraklarından da yararlanılan bir ağaç türüdür. Dolayısıyla ardıç, faydaları nedeniyle pek çok alanda kullanılabilen bir ağaçtır. Ülkemizde Katran ardıcı, Finike ardıcı, Bodur, Yüksek ve Kokar ardıç gibi türleri bulunur.

Ardıç Ağacı Özellikleri

Ardıç, ormanlık, ova ve dağlık gibi alanlarda yetişen bir ağaç olup servigiller bitki familyasına aittir. Türüne ve yetiştiği yere göre boyları 13 metreye kadar uzayabilir. Çalı formundaki ağacın ince, uzun ve güzel kokulu yaprakları vardır. Ardıç tohumu olarak da bilinen meyveleri ise siyah parlak kozalak şeklindedir. Ardıç ağacı özellikleri arasında dayanıklı yapıya sahip olması yer alır. Büyümesinin yavaş olduğu bilinir. Renginin iklime göre değişebileceği belirtilir. Ilıman iklimlerde yetiştiği takdirde koyu renk olan ağacın, sert iklimlerde daha açık tonlarda olduğu bilinir. Her mevsim yaprakları olan türün yaprakları iklim ve mevsim gibi faktörlere göre değişse de genellikle yeşildir. Fakat sarı, mavi ve gri gibi renklerde de olabilirler. Su seven bir bitki olup kökten ya da damlama yolu ile sulanabilirler.

Ardıç Faydaları ve Özellikleri

Ardıç, iğne yapraklı bir ağaç olarak tarihte önemli bir yere sahiptir. Tıbbın gelişmediği dönemlerde ardıç türlerinin her derde deva olduğuna inanılırdı ve ilaç olarak kullanılırdı. Dünyada çok fazla çeşidi bulunan ardıç ağacının bazı türlerinin meyvelerinden ve yapraklarından istifade edilmekte, bazı türlerinin ise yağından faydalanılmaktadır. Rahatlatıcı etkisiyle stresten uzaklaştırır, aynı zamanda bilgeliğin simgesi olarak görüldüğü için dilek ağacı olarak da değer gören bir ağaçtır.

Ardıç Yağının Faydaları Nelerdir?

Ardıç, pek çok faydası bulunan bir bitkidir. Tohumu ve yağı ile bazı faydalı özelliklere sahiptir. Bu ağacın meyvelerine tohum da denilmektedir. Tohumu, kurutularak kullanılabildiği gibi toz haline getirilerek de kullanılabilir. Tohumları çay olarak tüketilebilir ya da harici olarak alınabilir. Ardıç tohumu faydaları arasında cilt hastalıklarını tedavi edici özelliği yer alır. Kansızlık sorununda etkili olduğu belirtilir. Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğu dile getirilir. Düzenli olarak tüketilebilir olan ardıç meyvesi faydaları içerisinde bağışıklığı güçlendirmesi yer alır. Meyvelerin viral hastalıklara karşı koruma sağladığı dile getirilir.

Etkili bitkisel yağ çeşitleri arasında bulunan bitkinin yağı, yoğun kıvamlı bir yağ olup az miktarda kullanılması önerilir. Dahili, burun yoluyla ya da haricen olmak üzere üç farklı kullanım şekli olduğu ifade edilir. Fakat doktora danışılarak kullanılması önemlidir. Ardıç yağı faydaları ile cilt sorununa iyi gelen yağlardandır. Cildi sıkılaştırdığı ve canlandırabildiği ifade edilir. Boyun, bilek ya da göğüse masaj yapıldığı takdirde uykusuzluğa iyi geldiği dile getirilir. Mide hastalıklarında etkili olduğu ve gaz sorunlarına iyi geldiği belirtilir.

Ardıç kendisine has güzel bir kokuya sahiptir. Rahatlatıcı etkisinin olduğu bilinir. İyi odaklanma sağlaması için meditasyon ve yoga seanslarında da tercih edilebilmektedir. Kokusu ile de öne çıkmayı başaran bitki, sabun yapımının yanı sıra kolonya yapımında da kullanılır. Ardıç kolonyası, dermotolojik olarak test edilmiş ürünlerini kullanıcılar ile buluşturan Selin Kolonya’nın ürün kategorisinde yerini alır. Ferah kokusunun ortama yaydığı doğallık ile ortama taze bir hava kazandırarak rahatlatıcı etki sunar.

İlgili Yazılar

İyi Hissettirecek Öneriler
Devamını Oku
Kolonya Kullanımı ve Kolonya Faydaları
Devamını Oku
Parfüm Notaları Nelerdir?
Devamını Oku