Koku Güncesi

Parfüm Notaları Nelerdir?

Parfüm Notaları Nelerdir?

Güzel kokuların birleşiminden oluşan parfüm, günlük hayatta sıklıkla kullanılır. Güzel koku kullanmanın gücünden yararlanmak isteyenler, geniş yelpazede sunulan parfümlerden zevklerine hitap edeni tercih ederler. Parfümler gün içerisinde dışarı çıkarken kişiyi tamamlayan bir ürün olmasının yanı sıra, kişinin karakterini yansıtan bir koku haline de dönüşebilir. İçinde çeşitli esanslar bulundurması etrafa güzel kokuların yayılmasına ve insanların etkilenmesine sebep olur. Bu kokular yoğunluklarına ve uçuculuklarına göre birbirlerinden farklılık gösterir. Bu durum da parfümde farklı notaların oluşmasının nedenleri arasında gösterilir. Peki parfüm notası nedir? Parfüm notaları, parfümün sıkıldığı andan itibaren açığa çıkardığı kokular ile ilgili olup parfüm kokusunun açılma kademelerini ifade eder. Genel olarak üç farklı nota vardır. Her bir nota farklı bileşenlerin yoğunluğunu ve kalıcılığını belirtir. İşte parfüm notaları ve notaların özellikleri:

Üst Nota

Üst nota, parfümün tepe noktası olarak da bilinir. Parfüm sıkıldıktan hemen sonrasında ortaya çıkan kokuları ifade eder. Tüm notaların en hafifleri olan bu kokular, 15 dakika içerisinde ortaya çıkar. En uçucu notalardan oluşurlar. Bu parfüm notaları ferah kokulara sahiptir. Kullanıcının satın alma aşamasında ilk aldığı kokular olduğu için pazarlama açısından oldukça önemli bir konudur. Zira ilk izlenimi temsil ederler. Kullanıcıların yeni parfüm denerken parfüm notaları arasından alacağı ilk koku genellikle açılış notaları olur. Ancak bu kokuların etkisi azdır. Genel olarak açılış notaları arasında ise turunçgiller, meyveler ve taze otlar bulunur. Turunçgiller içerisinde yer alan kokular ise limon ve bergamot gibi notalardan oluşur. Meyve kokularından hoşlananlar ise portakal, çilek ya da greyfurt gibi kokuları duyumsayabilirler. Taze otlar içerisinde ise lavanta, adaçayı ve fesleğen bulunur.

Orta Nota

Orta nota, 20 ile 60 dakika arasında ortaya çıkan kokular olup üst notanın ardından hissedilir. Parfüm notaları arasında bulunan bu notanın diğer adı kalp notasıdır. Kullanılan esanslar genellikle floral ya da aromatiktir. Ortalama kalıcılık süresi 1 saat olmakla beraber bu parfüm notalarının parfümün karakterini yansıttığı ifade edilir. Zira parfümlerin gerçek kokusunu ortaya koyanın kalp notası olduğu belirtilir. Bundan dolayı bilinçli tüketicilerin genellikle bu notalara dikkat ettiği ve parfüm seçimlerini bu doğrultuda yaptıkları görülür. Parfüm notaları içerisinde yaygın olarak kullanılanlar ise tarçın, gül, limon otu, ardıç ve ylang ylang gibi kokular olmaktadır.

Alt Nota

Son aşamada bulunan alt nota, parfümün %10-25’ni oluşturur. Bu notalar yoğunluk açısından daha baskındır. Baz nota ya da dip nota olarak da anılır. Parfümün gerçek karakterini ve kalıcılığını ifade eder. Tepe noktanın aksine parfüm seçimi yapan kullanıcılarda son izlenimi yaratır. Dip nota, parfüm notaları arasındaki en kalıcı notadır. Zengin ve pürüzsüz kokulara sahiptir. Genel olarak rastlanılan kokular ise vanilya, misk, paçuli ve sandal ağacıdır.

Koku dünyası kişilerin birçok yeni terimle karşılaşmasını sağlarken bu terimlerin anlamını bilmek doğru seçimlerin yapılmasına yardımcı olur. Parfüm notaları, 3 farklı aşamada hissedilen esansların yoğunluğunu ve kalıcılığını ifade eder. Bütün notalar, parfümün oluşumunda önemli rol oynayarak çeşitli kokuları biraraya getirir. Kolonyalar da bir tür parfüm olarak nitelendirilen ve alkol ile suyun yanı sıra farklı esanslar içeren ürünlerdir. Dolayısıyla farklı parfüm notalarından oluşabilirler. Kolonya üreticileri denildiğinde akla ilk gelen markalar arasında bulunan Selin Kolonya, farklı esanslardan oluşan kolonyalarını kulanıcılarına sunarken farklı notaları bir araya getirir. Çiçek buketi kolonyasında üst, orta ve alt notalar bulunur. İçeriğindeki esanslar farklı çiçek kokularının karışımlarından oluşmaktadır.

İlgili Yazılar

İyi Hissettirecek Öneriler
Devamını Oku
Kolonya Kullanımı ve Kolonya Faydaları
Devamını Oku
Parfüm Notaları Nelerdir?
Devamını Oku